Tipuri de impozite în Elveția

Tipurile de impozite existente în prezent în Elveția, pot fi împărțite în trei mari categorii: impozite federale, taxe cantonale și taxe municipale. Pentru a se evita suprapunerea impozitării, Elveția a încheiat acorduri de impozitare dublă cu cele mai multe țări industrializate, pentru a proteja investitorii străini de dubla impozitare.

Taxe federale directe

Taxele federale directe sunt următoarele:

 1. Impozitele pe venit, pentru venitul personal și impozitul pe profit.
 2. Impozitul cu reținere la sursă, aplicat pe veniturile din capital, cum ar fi dobânzile și valorile mobiliare, conturi bancare, dividende și profituri pe acțiuni. Impozitul reținut la sursă se restituie în cazul în care bunurile și veniturile pe care le produc sunt declarate în declarațiile fiscale. De obicei, restituirea este dedusă din suma datorată taxei cantonale sau rambursate direct solicitantului.
 3. Taxa federală de cazinou, pentru cazinouri sau alte entități care furnizează activități de jocuri de noroc.
 4. Taxa scutirii de serviciu miliar sau civil, pentru a compensa o scutire de la serviciul militar sau civil. Bărbații elvețieni care nu efectuează serviciul militar sau civil, începând cu vârsta de 20 ani, până la vârsta de 30 pentru cei inapți pentru serviciul militar, sau până la vârsta de 34 de ani, în cazul în care serviciul militar este amânat, plăteasc această taxă. Cuantumul taxei de scutire de la serviciul miliar se ridică la 3% din venitul impozabil, sau un minim de 400 CHF.

Impozite federale pe bunuri sau servicii

 1. Taxa TVA se aplică tuturor întreprinderilor. Cifra de afaceri anuală totală este un factor determinant dacă TVA-ul trebuie să fie dedus. O rată a TVA de 8% se aplică pentru majoritatea bunurilor și serviciilor. Cu toate acestea, o rată de 2,5%, se aplică anumitor bunuri de larg consum de zi cu zi, cum ar fi produse alimentare, băuturi non - alcoolice, ziare, reviste, medicamente sau chiar bilete pentru evenimente sportive și culturale. Cazările peste noapte la un hotel beneficiază de o rată de impozitare specială de 3,8%.
 2. Taxele de timbru
 3. Taxele pentru tutun și alcool, aplicate băuturilor spirtoase și produselor din tutun. Taxa de alcool nu se aplică produselor tradiționale fermentate, cum ar fi vinul și cidrul; cu toate acestea, berea este supusă unui impozit perceput de către Administrația Vamală Federală. Tutunul și produsele din alcool importate sunt de asemenea impozabile.
 4. Taxa de ulei mineral se referă la țiței, alte uleiuri minerale, gaze naturale și produsele prelucrate. Rata de impozitare variază în funcție de forma de ulei mineral. O suprataxă de ulei mineral pe carburanții se plătește la o rată fixă ​​de 300 CHF pentru fiecare 1000 de litri.
 5. Taxa auto se plătește anual pentru orice autovehicul înmatriculat. Cuantumul acestei taxe se calculează în funcție de cantonul elvețian în care este înmatriculat vehiculul.
 6. Vinieta pentru autostradă
 7. Taxa de distanță pentru vehiculele grele
 8. Taxele vamale.

Impozite directe cantonale și municipale

 1. Impozitele pe venit și pe avere netă includ impozitele pe venit, reținerea sursei de impozit, impozitul pe stâlp, impozitul pe avere, impozitul pe profit, impozitul pe capital propriu și impozitul bazat pe cheltuieli.
 2. Impozitul pentru moșteniri și cadouri. În anumite circumstanțe, moștenitorii trebuie să plătească un impozit pentru bunurile persoanei decedate. Soții, persoane într-un parteneriat înregistrat, copiii, copiii vitregi și copiii adoptivi sunt de obicei scutiți de taxe. Bunurile personale și de uz casnic moștenite nu sunt impozitate. În cazul cadourilor primite, o taxă poate fi plătită pentru bani sau active care sunt transmise mai departe. Impozitul pentru cadou este plătit de către beneficiar, cu toate acestea soții, partenerii într-un parteneriat înregistrat, copiii, copiii vitregi și copiii adoptivi sunt, de obicei scutiți de impozit
 3. Tranzacții imobiliare și transfer de bunuri imobiliare fiscale.
 4. Taxa cantonală de cazinou.
 5. Taxa de comerț.

Impozite cantonale și municipale pentru bunuri și servicii

 1. Impozite pe autovehicule
 2. Impozitele pentru câine, plătite anual de către proprietari. Taxa este percepută de canton sau comună, și se determină în funcție de mărimea și greutatea câinelui. In cele mai multe cantoane elvețiene, proprietarii de câini ghid sau câini de salvare plătesc o taxă redusă sau nu plătesc nici o taxă.
 3. Taxa de divertisment
 4. Taxele de timbru și de înregistrare
 5. Taxa pe apă
 6. Taxa de loterie, pentru cei care câștigă anumite sume de bani la loterie
 7. Taxa de Vizitator.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita