Ce ar trebui să știi când aplici pentru cetățenia elvețiană

Dacă vrei să locuiești și să lucrezi în Elveția pentru o perioadă îndelungată de timp, ar trebui să iei în considerare solicitarea cetățeniei elvețiene, nu numai în scopuri fiscale, ci și pentru că ai acces mai ușor la facilitățile oferite de guvernul elvețian prin diverse programe speciale. Cu toate acestea, înainte de a te decide să aplici pentru cetățenia elvețiană, există câteva lucruri importante pe care ar trebui să le iei în considerare.

Cetățenia elvețiană este obținută prin două procedee distincte

Procesul de naturalizare obișnuită sau regulată este cel prin trebuie să treacă cei mai mulți oameni care doresc să aplice pentru cetățenia elvețiană. Naturalizarea simplificată este un proces mai scurt, mai puțin complicat, dar este de obicei disponibil numai pentru soții străini și copiii cetățenilor elvețieni. Faptul că străinilor de generația a treia ar trebui să li se permită să treacă prin naturalizarea facilitată s-a decis prin vot în data de 12 februarie 2017. Prin comparație, în 2015, mai puțin de 25% din cetățeniile obținute prin naturalizare au fost simplificate.

Se aplică diferite cerințe pentru obținerea cetățeniei elvețiene

Persoanele care doresc să obțină naturalizarea regulată ca străini, trebuie să îndeplinească o serie de cerințe stabilite pe trei niveluri: de Confederație, de către fiecare canton elvețian și de către fiecare comună. La nivel federal, regulile de bază impun ca solicitantul să fi trăit în Elveția timp de cel puțin 12 ani (mai puțin timp pentru cei care își petrec adolescența în Elveția), trebuie să respecte legile elvețiene, să nu reprezinte o amenințare pentru țară, să cunoască tradițiile elvețiene și să fie bine integrat. De obicei, cantoanele și comunele trebuie să decidă cât de bine este integrat în comunitatea locală solicitantul cetățeniei elvețiene.

Contează dacă ai trait în același canton elvețian

Chiar dacă o persoană a trăit timp de 12 ani în Elveția, perioada de timp petrecută într-un singur loc este de asemenea importantă. Este mai dificil să se mute dintr-un canton în altul și apoi să aplice pentru cetățenie. Fiecare canton are propriile sale regulamente și este de așteptat ca o persoană să fi trăit pentru o perioadă considerabilă de timp în cantonul respectiv înainte de a aplica pentru cetățenie. De exemplu, în unele cantoane, cum ar fi Berna și Geneva, este nevoie doar de o perioadă de rezidență de doi ani, în timp ce în altele, cum ar fi Uri care sunt necesari opt ani de rezidență neîntreruptă în cantonul respectiv. Prin urmare, este important să se cunoască prevederile legale ale fiecărui canton elvețian.

Reglementările cantonale și comunale sunt diferite

La fel cum fiecare canton elvețian are propriile sale cerințe, același lucru este valabil și pentru comune, pentru a se stabili cât de bine s-a integrat o persoană în comunitatea locală. Acești factori includ abilități lingvistice, faptul că persoana respective are prieteni și colegi în comunitate, cunoaște istoria și geografia locală, cunoaște tradițiile elvețiene, obiceiurile și politica, precum și dacă este solvent din punct de vedere financiar.

Localnicii au un rol important

Cele mai multe cantoane elvețiene și comune impun solicitanților pentru centățenia elvețiană să susțină interviuri, în scopul de a demonstra nivelul de integrare și cunoștințele lor în legătură cu Elveția. În unele cazuri, este posibil ca un comitet local de rezidenți să fie convocat, în scopul de a vota cu privire la solicitare, prin urmare, este important să se creeze și să se mențină relații bune cu localnicii.

Obținerea cetățeniei elvețiene necesită timp

Durata acestui proces variază, în funcție de cantonul în care solicitantul locuiește, dar este nevoie de obicei de mai mulți ani. Este de asemenea important de remarcat faptul că, în cazul în care solicitantul decide să se mute într-un alt canton, este posibil să trebuiască să înceapă procesul de obținere a cetățeniei din nou, în conformitate cu reglementările noului canton.

Este o procedură costisitoare

Din moment ce obținerea cetățeniei elvețiene depinde de trei niveluri de autoritate, există, de asemenea, trei taxe diferite care trebuie achitate. Confederația Elvețiană impune o taxă care variază între 50 - 150 CHF, dar costurile stabilite de cantoane și comune pot fi mult mai mari. De exemplu, în cantonul Zurich se achită 500 CHF, în timp ce taxa pentru o cerere de cetățenie în Geneva, este mai mare de 900 CHF. Taxa crește în funcție de veniturile persoanei care aplică pentru cetățenie. La toate acestea se adaugă costurile stabilite de comune, iar procesul de obținere a unei cetățenii elvețiene este nu numai de lungă durată, dar este, de asemenea, și destul de costisitor.

Rata de succes depinde de locul în care trăiești

De obicei, cantoanele din zona vestică a Elveției sunt mai generoase atunci când vine vorba de numărul de naturalizări. Cantonul Zurich a acordat cel mai mare număr de cetățenii în 2015, dar are, de asemenea, cea mai mare populație. Alte cantoane, cum ar fi Berna, de exemplu, deși au o populație destul de mare, acordă mult mai puține cetățenii.

However, if you are interested in obtaining the Swiss citizenship, the first step is to obtain a Swiss work and residence permit, which allows you to live and work in Switzerland for a certain period of time (depending on the type of permit).

Cu toate acestea, dacă ești interesat de obținerea cetățeniei elvețiene, primul pas este obținerea unui permis de muncă și ședere elvețian, care îți permite să locuiești și să lucrezi în Elveția pentru o anumită perioadă de timp (în funcție de tipul de permis).

 

 

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita