Permis de muncă

Obținerea unui permis de muncă în Elveția depinde de diverși factori, inclusiv țara de origine, abilitățile pe care le are o persoană și cotele. Țara are un sistem dual, care permite străinilor să lucreze în Elveția. Cetățenilor din UE, în general, li se permite să vină în Elveția timp de trei luni, în timp ce caută de lucru. Perioada poate fi extinsă până la șase luni. Cetățenii din toate celelalte țări trebuie să aibă un contract de muncă garantat de la un angajator și o viză de muncă corespunzătoare înainte de a li se permite să intre în țară. Doar faptul că o persoană are un loc de muncă nu este o garanție pentru a primi un permis. Cu toate acestea, Elveția continuă să ofere prioritate angajaților săi interni și să aplice un sistem separat de cote.

Cetățenii UE care nu lucrează mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, nu sunt obligate să se înregistreze la autorități. Cu toate acestea, este necesară o înregistrare on-line pentru orice activitate de muncă de mai mult de 8 zile într-un an calendaristic. Pentru unele activități de lucru, înregistrarea on-line este necesară chiar din prima zi de lucru. Furnizorii de servicii care desfășoară activități independente și persoanele care sunt trimise în Elveția de către o companie străină trebuie să obțină o autorizație în cazul în care serviciile transfrontaliere ale acestora depășesc durata de trei luni într-un an calendaristic.

Cetățenii din Bulgaria și România sunt obligați să obțină un permis de muncă și de ședere înainte de a începe să muncească în Elveția, chiar dacă aceștia sunt angajați de către o companie pentru mai puțin de trei luni. Aceste reglementări au fost stabilite pentru aceste două țări până în 2016. Cu toate acestea, reglementările sunt momentan în vigoare numai până în 2017, când Elveția renegociaza acordul bilateral cu UE privind libera circulație a persoanelor, sau poate fi revocată.

Cetățeni din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene ar trebui să știe că numărul de imigranți din afara UE este limitat printr-un sistem strict de cote, pe baza unor criterii diferite.

Elveția acordă diferite tipuri de permise:

  • Permise pe termen scurt, variind de la 3 până la 12 luni, acordate persoanelor care lucrează în țară pentru mai puțin de un an. Cetățenii UE primesc acest permis după ce au fost în țară timp de trei luni, și care sunt în căutarea unui loc de muncă.
  • Permise de ședere inițială, acordate persoanelor care au un contract nelimitat de muncă, cu o durată de cel puțin 12 luni. Este valabil timp de 5 ani și pot fi prelungit atâta timp cât continuă contractul de muncă. Autorizația poate fi limitată la un an, în cazul în care o persoană este în șomaj timp de mai mult de 12 luni consecutive.
  • Permise de ședere permanentă, acordate cetățenilor UE după o ședere regulată și neîntreruptă de 5 ani, în Elveția.
  • Navetiștii transfrontelieri sunt persoane care locuiesc într-o zonă de graniță și muncesc într-o altă zonă de graniță, în Elveția. Nu mai este necesar ca cetățenii UE să aibă o autorizație în cazul în care sunt navetiști, cu toate acestea, ei trebuie să se întoarcă la domiciliul din străinătate cel puțin o dată pe săptămână.

Firma noastră este în măsură să vă ajute să obțineți un permis de muncă în Elveția, sau pentru a obține permise de muncă pentru angajați, prin întocmirea tuturor documentelor necesare și prin respectarea legislației elvețiene în ceea ce privește permisele de muncă.