Regimul brevetelor în Elveția

Reforma pentru impozitul pe profit a fost aprobată de către Parlamentul elvețian. Această reformă fiscală a fost creată pentru a păstra atractivitatea Elveției ca locație pentru companiile multinaționale, care doresc să beneficieze de o impozitare mai relaxată. Datorită posibilității apariției unor referendumuri care se impun și punerii în aplicare a noii reforme, noile măsuri sunt așteptate să intre în vigoare cândva înainte de începutul anului 2019.

Una dintre inovațiile aduse de reforma fiscală este regimul brevetelor. Acest regim va facilita un impozit mai mic pe veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală, în special brevetele, certificatele de protecție și drepturile de autor privind brevetele.

Ce sunt brevetele?

Regimul special al brevetelor permite guvernului elvețian să perceapă impozite mai mici pe profitul realizat din produsele obținute în urma unor brevete. Astfel de regimuri nu sunt ceva nou, deoarece și alte câteva țări, cum ar fi Irlanda, Franța, Ungaria, Luxemburg, Spania, Marea Britanie sau Olanda oferă deja acest tip de stimulente fiscale. Spre deosebire de alte forme de stimulente fiscale, cele pentru brevete par a fi "tolerate" de către UE, ceea ce reprezintă mare avantaj pentru companiile care dețin produse brevetate și care fac profit din ele pe piața europeană.

Noul regim va fi aplicat la nivel cantonal și municipal de impozitare a veniturilor pe profit, și nu la nivel federal. Cantoanele elvețiene pot scuti de impozit până la 90% din venitul realizat în urma brevetelor, ceea ce ar duce la o rată de impozitare efectivă de 10% pentru veniturile din brevete.

Regism fiscal preferential în Elveția

Persoanele fizice independente și persoanele juridice aflate în posesia proprietății intelectuale calificate pot beneficia de un tratament fiscal preferențial în Elveția. Pentru a putea beneficia de scutirea de impozit pe profit, trebuie să contribuie la cercetarea sau la dezvoltarea inovației respective. Prin urmare, brevetele achiziționate de către companii nu sunt în măsură să beneficieze de scutirea de impozit. Cu toate acestea, partea bună  este că regimul brevetelor se va aplica acelor companii care au puterea de a controla activitățile de cercetare și dezvoltare în cadrul unui grup.

Brevetele pentru invenții și drepturile de proprietate intelectuală similare cu brevetele pot beneficia de tratamentul fiscal preferențial stabilit de regimul brevetelor. Consiliul Federal, luând în considerare cerințele directivei OCDE, va stabili detaliile regimului de impozitare respectiv.

Veniturile care provin din drepturi de proprietate intelectuală vor beneficia de un tratament fiscal preferențial numai în cazul în care rezultă din brevete înregistrate în Elveția sau de brevete, care vor fi înregistrate în Elveția. Proprietatea intelectuală care nu poate fi brevetată, cum ar fi mărcile comerciale nu beneficiază de rate de impozitare mai mici.

Regimul brevetelor va avea, de asemenea, un impact pentru activitățile de cercetare și dezvoltare, deoarece acest tip de activități de afaceri se află la baza dezvoltării produselor brevetate. Cantoanele elvețiene ar putea introduce unele stimulente pentru cecretare și dezvoltare, sub formă de deduceri în exces în scopuri fiscale, în proporție de 150% din cheltuielile de cercetare și dezvoltare realizate în Elveția. Astfel, deducerea ar fi de 150% din cheltuielile impozabile, pentru activitățile de cercetare și dezvoltare.

Cum se calculează regimul preferențial

Calculul regimului fiscal se va face printr-o abordare în două etape. În primul rând, metoda reziduală este utilizată pentru a determina rezultatul pe profitul total care se califică drept proprietate intelectuală. Al doilea pas este de a ajusta profitul rezidual rămas, în conformitate cu abordarea nexus modificată a OCDE, astfel cum este prevăzut sub acțiunea 5 a inițiativei OCDE BEPS.

Având în vedere aceste aspecte, regimul brevetelor va avea un impact relativ redus asupra cantoanelor elvețiene care au deja o rată de impozit pe profit mai mică, așa cum sunt Nidwalden, Obwalden sau Lucerna, dar va reduce considerabil povara impozitului pe profit în alte cantoane, cum ar fi Berna sau Basel . Totul depinde de tipul companiilor care dețin brevete și de procentul profiturilor obținute din produse brevetate.

Regimul brevetelor, alături de alte măsuri fiscale prevăzute de reforma fiscal, este de așteptat să atragă mai mulți investitori străini în Elveția, precum și companii multinaționale deja existente în țară. Legislația introduce un regim concurențial de impozit pe profit care ia în considerare cerințele agendei OCDE BEPS și este pe deplin acceptată la nivel internațional.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita