Taxe corporative în Elveția

Sistemul fiscal elvețian se caracterizează prin diferite niveluri de impozitare directă: impozitare directă federală, taxe cantonale și a taxe municipale. Legislația fiscală din cantoanele elvețiene individuale este adesea foarte diferită de la un canton la altul. Cantoanele au fost obligate să-și adapteze legislația fiscală în conformitate cu legile federale de impozitare. Cu toate acestea, această lege nu a avut ca scop să determine fiecare canton să accepte aceeași legislație fiscală. Deciziile importante în ceea ce privește ratele de impozitare continuă să rămână sub autoritatea cantoanelor.

Impozite cantonale și federale în Elveția

În principiu, persoanele fizice și persoanele juridice sunt impozitate în orice canton elvețian, în cazul în care se află acolo domiciliul rezidențial sau de afaceri, sau în cazul în care acestea operează o sucursală acolo. O obligație de a plăti impozit pe bunuri și venituri poate exista, de asemenea, în cazul în care domiciliul persoanei juridice se află în afara Elveției. Persoanele străine pot fi impozitate la sursă pentru venituri pe care le câștigă în urma profesiei practicate într-un canton elvețian, cum ar fi remuneratiile pentru participarea la ședințele companiei sau comisionul de director.

Pentru a afla dacă acesta este cazul, este recomandabil să consultați tratatele de dublă impozitare pe care Elveția le are cu diferite țări. Elveția are astfel de tratate cu majoritatea țărilor industrializate, indiferent dacă acestea fac parte sau nu din Uniunea Europeană.

Impozitul pe venit și pe capital

Impozitul federal direct, impozitele cantonale și taxele municipale sunt percepute pe venitul unei societăți, în timp ce capitalul este supus numai impozitelor cantonale și municipale. În funcție de activitatea unei corporații, ratele de impozitare pot varia. Diferite rate de impozitare se aplică pentru companiile care operează în Elveția, holdinguri, companii de domiciliu și companii mixte. Unele cantoane oferă privilegii fiscale pentru holdinguri, companii mixte și companii de domiciliu.

Companiile care operează în Elveția sunt persoane juridice care desfășoară activități de servicii de tranzacționare sau de fabricare. Aceste societăți sunt supuse impozitării obișnuite. Impozitul se plătește pentru profitul net impozabil și pentru capitalul social de înființare, precum și pentru rezervele fiscale ascunse sau dezvăluite.

Impozitarea privilegiată

Spre deosebire de impozitul federal, care oferă privilegii limitate pentru holdinguri, legislația fiscală în unele cantoane elvețiene prevede impozitare privilegiată pentru anumite companii, în funcție de activitatea lor.

Holdingurile sunt scutite de impozitul cantonal pe venit și plătesc o rată redusă a impozitului pe capital. La nivel federal, bazat pe veniturile din investiții semnificative în alte companii, este posibil să se pretindă o reducere de impozit, cunoscută sub numele de deducere de participare.

Companiilor de investiții li se acordă o deducere fiscală la nivel cantonal pentru investiții semnificative în alte companii, similară cu deducerea de participare.

Companiile de management sunt complet impozitate pentru veniturile din surse elvețiene, cu toate acestea, veniturile din surse externe este impozitat proporțional, în funcție de amploarea activității. Veniturile din investiții în alte societăți sunt scutite de impozite.

Companiile mixte sunt impozitate în conformitate cu diverse regulamente. Profitul net impozabil al unei companii mixte este evaluat în conformitate cu calculul divizionar. O anumită sumă constând din costurile de gestionare și a taxelor poate fi alocată ca deducere. Veniturile care provin din afara Elveției, sunt impozitate pe o scală calculată în conformitate cu numărul de angajați cu normă întreagă în Elveția.

Companiile principale pot solicita o deducere la nivelul federal de impozitare directă pentru afaceri desfășurate în afara Elveției, cum ar fi tranzacțiile comerciale cu filiale din străinătate și companiile înrudite, sau alocarea ordinelor de fabricare unor astfel de companii străine.

Impozitul reținut la sursă

Distribuirea profiturilor unei corporații este supusă impozitului reținut la sursă de către Confederația Elvețiană. Această taxă se percepe la sursă și este în prezent în proporție de 35%. O restituire este posibilă, în funcție de tratatul fiscal dintre Elveția și țara de reședință.

În cazul unei societăți elvețiene și o filială elvețiană, compania care plătește un dividend în numerar poate alege între livrarea impozitului reținut la sursă sau aplicarea procedurii de notificare.

Taxa pe valoare adăugată

Livrările de bunuri și servicii pe teritoriul Elveției dau naștere la o taxa pe valoare adăugată, percepută asupra vânzărilor brute. Exportul și serviciile prestate în străinătate sunt scutite de TVA. Acest impozit este impus oricărei persoane juridice, care desfășoară o afacere. Este exonerată de răspundere fiscală orice persoană care generează un venit impozabil mai mic de 100.000 CHF anual. Rata normală de TVA este de 8%, o rată scăzută în comparație cu alte țări din UE. Pentru anumite bunuri și servicii rata este chiar mai mică, de doar 2,5%.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita