Cum poți înființa o companie în Elveția ca cetățean străin

Elveția este unul dintre cele mai mare centre de afaceri din lume, datorită politicilor implementate de guvernul elvețian, care oferă sprijin pentru un mediu de afaceri competitiv și dinamic. În același timp, există legi stricte pentru domeniul financiar. Așadar, nu constituie nici o surpriză faptul că foarte mulți cetățeni străini sunt interesați să investească în Elveția, deoarece obțin multe avantaje reușind să pătrundă pe piața elvețiană.

Numărul cetățenilor străini care doresc să înființeze companii în Elveția este în continuă creștere, dar este important să cunoașteți câteva lucruri esențiale înainte să vă decideți să înființați o companie.

Conform legislației elvețiene, cetățenii străini au dreptul să dețină o afacere în Elveția, cu condiția ca ei să îndeplinească anumite cerințe.

De exemplu, cetățenii din țările membre UE sau AELS pot profita de pe urma Acordului privind libera circulație a persoanelor. Cetățenii din afara blocului UE sau AELS nu beneficiază de aceleași avantaje și pot întâmpina anumite dificultăți. În unele cazuri, există anumite cerințe speciale, ca de exemplu obținerea unui anumit permis. Totuși, chiar și așa, există șanse mari pentru ca o persoană să poată înființa o companie sau să devină persoană fizică autorizată în Elveția.

Cetățenii din țări membre UE/AELS

Cetățenii din țări care sunt membre UE sau AELS nu numai că au dreptul să înființeze o companie, ci pot beneficia și de numeroase avantaje competitive. Acordul pentru libera circulație a persoanelor stipulează că acești cetățeni nu au nevoie de un permis C pentru a avea o reședință în Elveția.

Pentru a-și deschide o afacere, cetățenii din țările membre UE sau AELS trebuie să obțină un permis B, valabil timp de 5 ani. De asemenea, ei trebuie să își declare obiectul de activitate și să îl poată dovedi. Următoarele documente sunt cerute ca dovadă:

  • Cont bancar valid;
  • Plan de afaceri;
  • Număr de înregistrare în Registrul Comercial;
  • Număr de înregistrare în Registrul Profesiilor;
  • Dovadă a asigurării sociale pentru persoanele fizice autorizate;
  • Număr de înregistrare pentru TVA.

Cetățenii din țări care nu sunt membre UE/AELS

Cetățenii care nu locuiesc în țări membre UE sau AELS, dar care doresc să beneficieze de avantajele oferite de o companie înființată în Elveția, trebuie să îndeplinească standardele stabilite prin legea muncii.

Există trei modalități prin care se poate obține dreptul de a deține o afacere în Elveția, asta în cazul în care nu apelați la o firmă specializată în astfel de proceduri:

  1. Obținerea unui permis C, care facilitează astfel obținerea dreptului de a activa ca persoană fizică autorizată în Elveția;
  2. Căsătoria cu o persoană care deține un permis C;
  3. Căsătoria cu un cetățean elvețian.

Dacă nici unul din criteriile de mai sus  nu se aplică, investitorii străini au dreptul să înființeze companii, cât timp oferă dovada faptului că afacerile lor vor avea un efect pozitiv și de durată asupra economiei elvețiene. Evident, un plan de afaceri este absolut necesar.

Dacă li se permite să înființeze o companie, cetățenii străini vor obține un permis de ședere pe termen scurt (permis L). Datorită acestui permis, aceste persoane pot desfășura activități de afaceri în Elveția timp de 12 luni. Acest permis poate fi reînnoit pentru alte 12 luni, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesară o examinare conformă cu legea muncii, organizată de către administrație.

În cazul în care nu doriți să vă ocupați de toate aspecte birocratice, puteți să înființați o companie cu ajutorul unei firme specializate, care se va ocupa de toate aceste lucruri și vă va ajuta să obțineți toate permisele necesare.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita