AG vs. GmbH în Elveția – diferențe și asemănări

În general, antreprenorii străini care decid să înființeze companii în Elveția optează fie pentru un GmbH, fie pentru un AG. Ambele tipuri de companii au anumite avantaje și dezavantaje, prin urmare, următoarele informații sunt foarte utile pentru cei interesați să își deschidă o companie în Elveția.

Informații generale

Atât AG cât și GmbH sunt companii cu răspundere limitată, cu opțiunea de a transfera acțiuni mai multor beneficiari. Cu toate acestea, în cazul unui GmbH, întregul process este mai dificil. În cazul unui AG, organele de conducere sunt reprezentate de către acționari care iau decizii prin intermediul adunărilor generale, un Consiliu de Administrație și auditorii companiei. În cazul unui GmbH, partenerii iau toate deciziile prin adunări generale, iar managementul companiei exercită funcții de conducere.

Ambele companii pot fi înființate relativ rapid, iar întregul proces nu durează mai mult de una sau două săptămâni, cu condiția ca toate cerințele legale să fie îndeplinite. Sediul companiei poate fi transferat dintr-un canton în altul în ambele cazuri, însă impozitarea se bazează pe locul de reședință al managementului companiei.

Cerințe legale corporative

Dacă doriți să înființați un GmbH, capitalul social minim necesar este de 20.000 CHF, fără obligația de a depune o sumă în avans. Nu sunt permise acțiunile la purtător, dar compania trebuie să aibă cel puțin un acționar și un director. De asemenea, este necesar să existe cel puțin un director local, precum și un birou înregistrat în Elveția.

În cazul unui AG, capitalul social minim necesar este de 100.000 CHF, din care 50% trebuie să fie plătit atunci când este înregistrată compania. Dacă acest capital este plătit în întregime, sunt permise acțiunile la purtător. Un AG trebuie să aibă cel puțin un acționar, un director, un director local și un birou înregistrat în Elveția.

Impozitarea

Dacă vorbim despre impozitare, ambele tipuri de companii trebuie să achite un impozit corporativ situat între 8% și 15%. Veniturile la nivel mondial sunt impozabile, iar anumite privilegii fiscale se aplică companiilor de tip holding și companiilor mixte.

Aceste privilegii includ scutiri de taxe. 35% din dividendele impozitului cu reținere la sursă sunt rambursabile, în funcție de tratatele împotriva impozitării duble care sunt în vigoare. Impozitul cu reținere la sursă pentru dobânzi variază între 0 și 15%, tot în funcție de tratatele împotriva dublei impozitări care se impun. Nu se percepe impozit cu reținere la sursă pentru drepturi de autor. Rata TVA-ului este de 8% în Elveția, pentru majoritatea bunurilor și serviciilor.

Cerințe de raportare

Directorul sau directorii unui AG sau GmbH trebuie să fie înscriși în Registrul Public al Directorilor. Ambele tipuri de companii trebuie să trimită rapoarte anuale de rambursare fiscală, dar nu trebuie să trimită rapoarte anuale privitoare la conturile companiei. Proprietarul sau proprietarii companiei nu sunt făcuți publici, numai în fața băncii, pentru verificările necesare prevenirii spălării de bani atunci când se deschide un cont.

Acționarii unui AG nu sunt făcuți publici, însă acest lucru nu este valabil și pentru acționarii unui GmbH.

În privința auditurilor anuale, acestea se cer pentru companiile de tip AG și GmbH, care îndeplinesc oricare două dintre următoarele criterii: au o cifră de afaceri de peste 40 de milioane CHF, dețin bunuri în valoare de peste 20 de milioane CHF sau au cel puțin 250 de angajați.

Luând în considerare toate cerințele legale, un GmbH este mai potrivit antreprenorilor sau micilor afaceri care doresc să își extindă activitatea în Elveția, în timp ce un AG are o structură ce se potrivește mai bine corporațiilor.

În ambele cazuri, companiile pot beneficia de anumite stimulente fiscale, la nivel federal și cantonal, de aceea este bine să cântăriți bine toate avantajele oferite de autoritățile elvețiene înainte să vă decideți să înființați o companie în Elveția.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita