Taxa pe valoare adăugată în Elveția

Sistemul elvețian de TVA este, în cea mai mare parte, în conformitate cu directiva europeană privind TVA; cu toate acestea, există câteva diferențe importante care trebuie abordate, mai ales atunci când vine vorba de furnizorii străini de bunuri și servicii. Prin urmare, se recomandă ca aceștia să aibă cunoștințe aprofundate în ceea ce privește legislația elvețiană pentru TVA, înainte de a începe orice activități comerciale în Elveția.

Regimul de TVA a fost în mod constant un subiect al modificărilor pe parcursul anilor. Anumite schimbări au fost motivate de climatul politic, dar multe dintre schimbările recente în vigoare începând cu 2016 sunt realizate cu scopul de a egaliza tratamentul fiscal al persoanelor juridice elvețiene comparativ cu concurenții lor străini. De exemplu, unele dintre modificările TVA elimina dezavantajele concurențiale cu care se confruntă furnizorii elvețieni, prin implementarea unor norme mai stricte pentru înregistrarea TVA în cazul furnizorilor externi.

Când este necesară înregistrarea pentru TVA?

Legislația TVA actuală a Elveției conține un prag care se aplică persoanelor juridice din Elveția și societăților care sunt stabilite în afara țării. O entitate juridică sau o persoană fizică ce furnizează bunuri și servicii trebuie să se înregistreze pentru TVA în cazul în care profitul depășește pragul de 100.000 CHF anual. Ceea ce este specific acestei dispoziții este faptul că numai livrările care au loc în Elveția, sunt evaluate în cazul furnizorilor externi, în scopul de a stabili dacă o societate trebuie să plătească TVA în Elveția. De exemplu, o societate cu sediul în afara Elveției, poate avea o cifră de afaceri mare în alte jurisdicții, dar devine plătitoare de TVA în Elveția, numai în cazul în care cifra de afaceri a adusă de livrările care au loc în Elveția depășește pragul necesar pentru înregistrare.

Pe lângă pragul de înregistrare, Actul Elvețian pentru plata TVA mută obligația de a plăti TVA către beneficiarii elvețieni prin impunerea unei schimbări la mecanismul invers privind anumite livrări efectuate de către companiile străine. Acesta este de obicei aplicabil în cazul livrării de bunuri care nu fac obiectul TVA la import elvețian, cum ar fi achiziționarea locală și vânzarea de bunuri, sau serviciile prestate asupra bunurilor imobile și mobile, care este considerată o livrare de bunuri în conformitate cu Actul Elveția pentru plata TVA. În conformitate cu legea TVA-ului elvețian, nu numai antreprenorii sunt obligați să aplice schimbarea mecanismului invers, dar, de asemenea, și persoanele fizice. Furnizorii străini puteau oferi bunuri și servicii către persoane fizice elvețiene, fără a fi nevoie să perceapă TVA de 8%, dar acest lucru nu mai este posibil. Mecanismul invers a fost creat ca o modalitate de a face față furnizorilor externi, care au început să concureze cu companiile locale, oferind prețuri mult mai mici.

Ca rezultat, schimbările puse în aplicare începând cu ianuarie 2016 prevăd că schimbarea mecanismului invers local nu mai se aplică asupra livrărilor locale de bunuri efectuate de către societățile stabilite în străinătate. Companiile străine care furnizează bunuri în Elveția și depășesc pragul de înregistrare sunt obligate să colecteze și să plătească TVA către autoritatea fiscală federală. Aceste noi reguli nu se aplică furnizorilor străini de gaze și de energie electrică pentru clienții B2B, deoarece acestea sunt pasibile pentru mecanismul invers.

Servicii prestate în format electronic

Societățile stabilite în afara Elveției, care sunt furnizoare de bunuri către destinatari B2C elvețieni trebuie să fie conștiente de obligațiile existente pentru plata TVA-ului în Elveția. Cele mai multe dintre serviciile oferite de furnizori externi beneficiarilor elvețieni sunt supuse schimbării mecanismului invers. Persoanele fizice au, de asemenea, obligația de a aplica acest mecanism în cazul în care beneficiază de serviciile oferite de furnizori externi care nu sunt înregistrați pentru plata de TVA în Elveția și suma serviciilor primite depășește 100.000 CHF.

Companiile străine care furnizează servicii electronice și servicii de telecomunicații trebuie să se înregistreze în Elveția și să perceapă TVA-ul local, în cazul în care cifra de afaceri provenită din servicii furnizate în Elveția depășește pragul de înregistrare

În cazul în care un furnizor de servicii electronice străin este înregistrat pentru TVA în Elveția, acesta are obligația de a percepe TVA-ul elvețian cu privire la toate serviciile furnizate, indiferent dacă este vorba despre clienții B2B sau B2C.

În plus față de toate aceste măsuri, rata standard de TVA pentru documente electronice și cărți electronice a fost redusă la 2,5%, la fel ca în cazul ziarelor, cărților, revistelor și jurnalelor pe suport de hârtie.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita