Societăți private cu răspundere limitată în Elveția

Societățile private cu răspundere limitată sunt o opțiune des întâlnită în rândul antreprenorilor străini care decid să investească în Elveția. În Elveția, un SRL are forma unei GmbH, care este o companie ce acționează în calitate de persoană juridică. Acesta poate fi constituită din una sau mai multe persoane sau de către alte companii cu un capital predeterminat. Fiecare partener al unei societăți cu răspundere limitată plătește o parte din cota inițială a capitalului. Răspunderea partenerului este limitată la capitalul nominal predeterminat.

Cel mai important avantaj oferit de acest tip de companie este că nu contează dacă fondatorii sunt cetățeni elvețieni sau străini.

Ce este GmbH?

GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) este un termen german folosit pentru societatățile cu răspundere limitată, utilizat în Germania, Austria și Elveția. Numele sugerează că proprietarii individuali sau persoana juridică ce deține societatea nu este răspunzătoare pentru datoriile societății. Este obligatoriu să aibă un consiliu de supraveghere, numai în cazul în care GmbH-ul are mai mult de 300 de angajați.

Cerințe pentru înființarea unui GmbH

  • Capitalul social minim necesar este de 20.000 CHF;
  • GmbH-ul trebuie să aibă cel puțin un acționar și un director executiv; cu toate acestea, o persoană poate să dețină aceleași titluri;
  • Cel puțin unul dintre directorii executivi trebuie să fie un rezident elvețian.

Alte costuri implicate sunt mici, în principal, pentru a întocmi documentele necesare și pentru înregistrarea companiei.

Avantajele unui GmbH

Acest tip de companie necesită un nivel redus de capital minim, ceea ce o face accesibilă pentru start-up-uri și antreprenorii care doresc să înceapă propria afacere în Elveția. GmbH-ul este, de asemenea, de preferat, deoarece fondatorul sau fondatorii au doar răspundere limitată.

O altă caracteristică importantă a societății cu răspundere limitată în Elveția este flexibilitatea, mai ales atunci când vine vorba de relații interne. Acționarilor li se permite să își impună reciproc drepturi și obligații care sunt specificate în statutul companiei, ceea ce ușurează creearea unei structure interne personalizate. Singura cerință legală a acționarului sau a acționarilor este de a plăti capitalul social. Alte taxe nu sunt obligatorii și pot fi stabilite la alegere. Valoarea nominală minimă este de 100 CHF și acționarii pot deține mai mult de o actiune.

Dezavantajele unui GmbH

Principalul dezavantaj al acestei companii este obligația de a face publice transferurile de acțiuni, atunci când și în cazul în care acestea sunt realizate.

Impozitarea GmbH-urilor

GmbH este impozitat ca persoană juridică, după cum urmează:

  • Impozitare federală directă care constă în 8,5% pe baza profitului;
  • Impozit cantonal, care poate varia în funcție de fiecare canton elvețian - de exemplu, în Zug rata de impozitare este de 6,5%, pe baza profitului;
  • Taxa de capital: impozitul cantonal determinat se înmulțește cu cota de impozitare stabilită de municipalitatea respectivă.

Alte caracteristici ale GmbH-ului

Societățile private cu răspundere limitată pot fi înființate în Elveția, în scopuri economice. Capitalul maxim utilizat de către un GmbH nu trebuie să depășească 2.000.000 CHF.

Acționarii sunt obligați să se înregistreze la registrul comerțului și, prin urmare, aceste date sunt publice. Obligațiile secundare ale acționarilor pot fi stabilite în mod arbitrar în statutul companiei, cu toate acestea datoria de loialitate față de societate este obligatorie prin lege. Voturile scrise sunt acceptate în reuniuni ale acționarilor, ceea ce este foarte convenabil pentru acționarii care nu au posibilitatea să participe la ele.

Auditorii companiei sunt opționali și nu sunt obligatorii. În cazul vânzării de acțiuni, este necesar să existe aprobarea a 3 din 4 acționari sau un număr care reprezintă trei sferturi din capital. Transferul de acțiuni trebuie să fie public, dar, în general, nu există nici un impozit suplimentar necesar pentru publicare.

În cazul în care unul sau mai mulți acționari decid să se retragă din societate, demisia este posibilă din motive importante numai, sau în cazul în care o retragere este menționată în statutul companiei.

Este posibilă alegerea oricărui nume de companie pentru o societate privată cu răspundere limitată, dar sufixul GmbH este obligatoriu în orice caz.

GmbH-ul nu ar trebui aleas ca formă de entitate juridică numai din cauza capitalului inițial redus. Orice persoană fizică sau persoanele care decid să înființeze o companie în Elveția ar trebui să cântărească avantajele și dezavantajele fiecărui tip de companie, luând în considerare tipul de activități comerciale care vor fi efectuate.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita