Registrul Comerțului în Elveția

Registrul Comerțului ("Handelsregister", în limba germană sau "Registre du Commerce" în limba franceză) oferă cele mai multe informații publice pe care o entitate străină ar trebui să le cunoască atunci când face afaceri cu o companie elvețiană. În acest act, este recomandat să se verifice orice partener de afaceri elvețian în cazul în care acesta este înregistrat la Registrul Comerțului. Informațiile furnizate de registru sunt publice și ușor accesibile pentru orice persoană fizică sau juridică interesată.

Ce reprezintă Registrul Comerțului în Elveția?

Agențiile federale și cantonale au obligația să mențină Registrul Comerțului elvețian, cu rolul de a acționa ca un instrument oficial de informare publică. Acesta conține informații de bază despre diferite tipuri de companii elvețiene, cu privire la răspunderea lor, organele de conducere și persoanele fizice autorizate care acționează în calitate de reprezentanți.

Conținutul Registrului Comerțului elvețian este, de asemenea, publicat în Monitorul Oficial elvețian de Comerț, cu excepția cazului în care legislația în vigoare sau o ordonanță anume prevede publicarea parțială sau publicarea într-o formă prescurtată a informațiilor respective.

Principalele două funcții ale Registrului Comerțului sunt următoarele:

1. De a asigura accesul publicului la informații privind societățile comerciale, în scopul de a proteja părțile terțe;

2. De a pune în aplicare anumite decizii. De exemplu, un GmbH începe să existe ca persoană juridică numai după înregistrarea sa în Registrul Comerțului.

Registrul Comerțului este organizat în mod descentralizat. Acest lucru înseamnă că fiecare canton este responsabil pentru menținerea acesteia, iar guvernul federal exercită doar un control asupra registrului.

Cantoanele sunt de asemenea responsabile cu desemnarea autorităților care trebuie să le mențină Registrul Comerțului precum și o autoritate de supraveghere cantonală. Grefierii Registrului comercial și autoritățile de supraveghere imediată sunt personal răspunzători pentru orice tip de daune cauzate de propria lor vina sau din vina angajaților desemnați de aceștia, de exemplu, în cazul înregistrării informațiilor inexacte.

Datele consemnate în Registrul Comerțului sunt disponibile pentru public în următoarele moduri:

 • În Monitorul Oficial al Elveției;
 • Acestea sunt disponibile pentru orice persoană juridică înregistrată în Registru, la cerere;
 • Online.

Înscrierile făcute în Registrul Comerțului elvețian

Subiectul intrărilor depinde de tipul de persoană juridică în cauză. În funcție de tipul de companie, anunțul de înregistrare include următoarele informații:

 • Data ședinței prin care a fost înființată compania;
 • Numele firmei și domiciliul entității;
 • Scopul acesteia și durata entității;
 • Valoarea capitalului social și valoarea plătită din capital;
 • Contribuțiile primite în proprietăți sau acțiuni;
 • Tipul și valoarea nominală a acțiunilor și a acțiunilor de transfer, dacă este cazul;
 • Drepturile speciale acordate fondatorilor, dacă este cazul;
 • Reprezentanții companiei;
 • Numele, domiciliul și cetățenia directorilor de companie și ai fondatorilor;
 • Numele și domiciliul auditorilor companiei;
 • Modul în care anunțurile oficiale sunt efectuate de către persoana juridică.

Consiliul de administrație trebuie să solicite înscrierea în Registrul Comerțului elvețian  persoanele împuternicite să reprezinte compania, prin depunerea unei copii legalizate a rezoluției de companie care încredințează persoanele respective cu respectiva putere.

Companiile înregistrate trebuie să actualizeze informațiile înscrise în Registrul Comerțului, ceea ce înseamnă că acestea trebuie să informeze autoritățile cu privire la modificările aduse la oricare dintre informațiile menționate. În cazul în care companiile neglijează această obligație, acestea sunt răspunzătoare pentru sancțiunile prevăzute de Codul penal elvețian.

În concluzie, orice terțe părți interesate să consulte informațiile furnizate de Registrul Comerțului elvețian, inclusiv antreprenorii străini și persoanele juridice, pot fi încredințați că informațiile respective sunt corecte și actualizate. Acest lucru face posibilă obținerea de informații de fond utile cu privire la partenerii de afaceri elvețieni, dar este, de asemenea, o modalitate de a oferi transparență în cazul oricărui tip de companie care este înființată în Elveția.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita