Întreprinderi individuale în Elveția

Majoritatea antreprenorilor care doresc să facă primul pas pentru a munci în Elveția aleg să o facă în forma unei întreprinderi individuale. Acest lucru înseamnă că un singur individ conduce o afacere fără a crea o companie, cum ar fi un GmbH, de exemplu. Această persoană furnizează capital, reprezintă afacerea și suportă toate riscurile antreprenoriale aferente.

Principala condiție pentru a înființa o întreprindere individuală este de a avea un permis de muncă și de rezidență în Elveția. Nu sunt necesare alte permise specifice. Afacerea trebuie să fie înregistrată în registrul comercial numai în cazul în care cifra de afaceri anuală depășește 100.000 CHF. Chiar dacă cifra de afaceri anuală nu depășește această sumă, este totuși recomandat să se înregistreze activitatea în registrul comerțului. Fără o intrare, este dificil să semnezi contracte de afaceri, să deschizi un cont bancar pentru afaceri sau să efectuezi alte activități importante legate de afaceri.

Nu există nici o necesitate pentru a avea audituri legale sau alte cerințe de prezentare a informațiilor. Un proprietar unic poartă toată răspunderea pentru această structură juridică. O persoană este considerată ca făcând parte din Elveția în cazul în care are un permis de muncă, în cazul în care desfășoară o activitate în Elveția, sau în cazul în care locuiește în Elveția timp de cel puțin 180 de zile calendaristice pe an.

Cerințe pentru întreprinderi individuale

O persoană care se folosește de o întreprindere indivualdă este obligată să folosească numele său de familie, ca și conținut esențial al numelui lor de afaceri. Această afacere nu trebuie să aibă nici un fel de sufix sau de final care sugerează constituirea sa ca o companie sau un parteneriat. Un alt proprietar de afaceri din aceeași locație nu poate utiliza numele pentru o întreprindere individuală înregistrată deja în registrul comerțului, chiar dacă aceștia au același nume și prenume din care se formează denumirea de afacere mai veche. În acest caz, noul proprietar de afacere trebuie să adauge un sufix sau sau un final la propriul nume, pentru a crea un nou nume de afaceri.

Întreprinderile individuale nu necesită un capital minim și nu este necesar nici un act oficial de înființare. O întreprindere individuală este generată atunci când o persoană dorește să înceapă o activitate comercială independentă. Prin urmare, costurile de înființare poate varia de la caz la caz.

Unicul proprietar este întotdeauna răspunzător, fără nici o limitare. Acest lucru înseamnă că persoana respectivă este răspunzătoare pentru toate datoriile făcute de întreprinderea individuală. Acest lucru se aplică și activelor particulare, chiar dacă acestea sunt separate în contabilitate. În unele cazuri, chiar și soțul  sau soția antreprenorului are răspundere pentru datoriile făcute de către întreprinderea individuală.

O întreprindere individuală înregistrată în registrul comerțului este, de asemenea, supusă regulilor contabile. Cu toate acestea, chiar și întreprinderile care nu sunt înregistrate în registrul comerțului trebuie să țină o contabilitate. În special impozitele directe și TVA-ul impun documentarea și depozitarea taxelor. Autoritățile elvețiene, de asemenea solicită ca cifrele de afaceri să fie urmărite. Întreprinderile individuale nu au obligația să efectueze audituri.

De asemenea, întreprinderile individuale trebuie să se înregistreze pentru contribuțiile fiscale și de asigurări sociale, iar unele ocupații sunt reglementate prin lege și se pot solicita permise speciale sau licențe. Aici sunt incluse bănci, companii de asigurări, brokeri de investitii, hoteluri, stomatologi, medici, farmaciști, avocați, agenții de angajare etc.

Avantajele și dezavantajele înterprinderilor individuale în Elveția

Avantajele sunt puținele cerințe legale pentru înființare, faptul că nu este necesar un capital minim și nici o plată de impozit pe profit. Cu toate acestea, antreprenorii care doresc să înființeze în Elveția întreprinderi individuale trebuie să țină cont de faptul că unicul proprietar are răspundere personală, creditele sunt greu de obținut, iar alte persoane nu pot participa la aceste structuri juridice.

Străini care vor să înființeze înterprinderi individuale

Străinilor li se permite să deschidă în Elveția întreprinderi individuale; cu toate acestea, este mai dificil pentru cetățenii din țări care nu fac parte din UE sau AELS. În conformitate cu acordul pentru libera circulație a persoanelor, persoanele care nu au un permis de ședere (permis C), au, de asemenea, permisiunea de înființa o companie, în cazul în care dețin un permis de ședere (permis B) pentru 5 ani.

Pentru a fi  înregistrate în Elveția, activitățile comerciale planificate trebuie să fie dovedite și declarate. Documentele necesare pentru înregistrare includ intrarea comercială de registru, numărul de TVA, un plan de afaceri, intrarea în registrul profesional, dovada asigurării sociale ca o auto - angajat și informații despre contul bancar. Informații suplimentare sunt furnizate de către fiecare birou de migrare cantonal.

În cazul persoanelor din state care nu sunt state membre ale UE sau AELS, acestea trebuie să aibă un permis C, să fie căsătorite cu un cetățean elvețian sau cu o persoană care are un permis C. Toate celelalte persoane trebuie să solicite o autorizație din partea autorităților. Aceste persoane trebuie să convingă autoritățile că societatea planificată va avea un efect durabil și pozitiv asupra economiei Elveției. Un plan de afaceri nu este neapărat necesar, dar este recomandat să existe unul.

În cazul în care sunt îndeplinite toate cerințele, acestor persoane li se acordă un permis pe termen scurt pentru state terțe (permis L), limitat la 12 luni. Acest permis poate fi prelungit cu încă 12 luni. O nouă examinare a dreptului muncii este efectuată de către administrație de fiecare dată când acest permis se prelungește.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita