Înființarea unei sucursale elvețiene

Sucursalele sunt afaceri independente din punct de vedere comercial de o companie - mamă. Companiile străine au dreptul să își deschidă sucursale în Elveția. Sucursalele companiei sunt dependente din punct de vedere legal de sediul social, prin urmare, acestea nu au personalitate juridică. Sucursalele companiilor au independent comercială limitată. Acest lucu înseamnă că trebuie să efectueze același tip de activitate comercială ca și compania – mama, pentru a forma un ansamblu comercial împreună cu aceasta.

Sucursalele companiei nu trebuie confundate cu filialele companiei. Filialele companiei sunt independente din punct de vedere legal față de companiile - mamă, au propria lor personalitate juridică, dar depind din punct de vedere comercial de compania – mamă.

Companiile străine care deschid o sucursală de companie în Elveția trebuie să înregistreze biroul sucursalei în registrul comercial elvețian din locația (cantonul elvețian) în care se află acesta.

Pentru a deschide o sucursală de companie, o persoană autorizată, rezident elvețian, trebuie să fie numită și înregistrată în registrul comercial ca reprezentant al companiei. Această persoană autorizată nu trebuie neapărat să aibă cetățenie elvețiană.

Sucursalele companiilor sunt supuse unor obligații fiscale în Elveția, din cauza afilierii lor comerciale. Profiturile realizate de un birou de sucursală elvețian sunt supuse impozitului pe profit.

Prevederi legale pentru sucursalele companiilor străine

Legile externe reglementează anumite aspecte, de obicei, mai ales atunci când vine vorba de relatiile interne din cadrul companiei, cum ar fi regulamentele de drept corporativ privind înființarea și lichidarea unui birou de sucursală.

De asemenea, există reguli suplimentare pentru sucursalele străine care își desfășoară activitatea în conformitate cu legislația elvețiană. Aceste prevederi suplimentare includ următoarele:

  • Numele sucursalei companiei trebuie să conțină numele locației sediului central, locația sucursalei de companie din Elveția și să stipuleze în mod expres faptul că este un birou de sucursală.
  • Un loc de competență trebuie să fie stabilit la locația sucursalei de companie, pentru litigiile contractuale, în cazul în care acestea apar.

The company branch of a foreign company may be a subject to bankruptcy proceedings for receivables that is has assumed on its own account.

The authorized representative, resident of Switzerland, must be entered into the commercial registry for foreign company branches.

The entry into the commercial registry has mainly a declarative effect. The above mentioned effects come into force when the requirements to open a company branch in Switzerland have been fulfilled.

Sucursala unei companii elvețiene poate fi supusă unei proceduri de faliment pentru creanțele pe care și le-a asumat pe cont propriu.

Reprezentantul autorizat, rezident al Elveției, trebuie să fie introdus în registrul comercial în cazul sucursalei unei companii străine.

Înregistrarea în registrul comercial are în principal un efect declarativ. Efectele menționate mai sus intră în vigoare atunci când cerințele pentru a deschide o sucursală  de companie în Elveția au fost îndeplinite.

Structuri juridice pentru sucursalele de companii elvețiene

De obicei, structura juridică a companiei - mamă este fie AG (corporație), GmbH (societate cu răspundere limitată) sau o cooperativă. Structurile juridice aprobate în general pentru înființarea unei sucursale elvețiene a unei companii sunt parteneriatele comerciale generale și parteneriatele limitate. Cerința generală este ca o societate comercială să existe.

Sucursalele de companie nu se folosesc pentru parteneriate simple sau pentru parteneriate generale și limitate non – comerciale.

Principalele avantaje ale sucursalelor de companii

Principalul avantaj al unei sucursale de companie este faptul că aceasta permite prezența profesională într-o altă locație a unei companii locale sau străine.

Un alt avantaj important este faptul că sucursala companiei are o anumită independență economică.

Nu în ultimul rând, sucursala de companie are costuri reduse de înființare, deoarece nu este necesar un capital minim.

Alte aspect care trebuie luate în considerare în cazul înființării unei sucursale elvețiene

Sucursala elvețiană a unei companii trebuie să funcționeze sub același nume ca și compania - mamă. Anumite adăugiri pot fi făcute, însă aceste adăugiri se aplică numai la sucursala companiei. Adăugirile din nume trebuie să conțină componenta "Sucursală", respectiv traducerea corespunzătoare (“Zweigniederlassung”). În conformitate cu practica convențională a registrului comercial, adaosul de nume se poate referi la o anumită activitate, un brand sau o denumire comercială a unei intreprinderi achiziționate, care continuă să funcționeze în cadrul sucursalei. Indiferent de caz, numele nu ar trebui să fie în nici un fel considerat a fi înșelător.

Trebuie remarcat faptul că numele de brand nu implică denumirea comercială. Numele de brand servește pentru a desemna servicii sau produse, în timp ce denumirea comercială servește într-un anumit fel ca o formă de identificare.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita