Gestionarea drepturilor de proprietate intelectuală în Elveția

Cele mai multe corporații multinaționale, care sunt lideri în domeniile lor respective aleg să gestioneze și să practice drepturile lor de proprietate intelectuală din Elveția. De ce? Deoarece există mai multe motive pentru a alege Elveția ca locație, indiferent dacă este vorba despre o corporație mare sau o companie mică, care dorește să facă profit din brevete, software sau alt tip de proprietate intelectuală.

Beneficii fiscale pentru companiile de tip holding elvețiene

Motivul principal pentru a alege Elveția este că toate companiile de tip holding cu sediul în Elveția sunt în măsură să acorde licențe de proprietate intelectuală unei companii-mamă sau către alți membri ai unui grup de companii care beneficiază de drepturi de autor. Drepturile de autor sunt taxate la rate de impozitare locale, mai convenabile în Elveţia.

În Elveția, impozitul pe venit federal are o rată fixă mai mică, de doar 8%. Cele mai multe impozite plătite de companiile rezidente sunt stabilite de către fiecare canton elvețian la nivel comunal.

Din moment ce impozitele federale elvețiene sunt mici, cantoane au libertatea de a negocia impozitele plătite de către companii sau persoane fizice, care pot fi foarte convenabile pentru companiile străine care doresc să găsească cea mai bună locație pentru sediul lor. Ratele de impozitare locale pot ajunge uneori la numai 2%. În anumite circumstanțe, impozitele federale elvețiene pot fi reduse, în conformitate cu legislația în vigoare, astfel că pot ajunge la mai puțin de 10% în unele cazuri.

Proprietatea intelectuală în avantajul unui grup de firme

În cazul în care o companie-mamă creează o companie de tip holding elvețiană în scopul deținerii drepturilor de proprietate intelectuală și a altor active, în beneficiul altor filiale, proprietatea intelectuală menționată este scutită de pretenții legale ale clienților și partenerilor de afaceri ai companiilor ce activează în cadrul grupului respectiv.

Prin plasarea drepturilor de proprietate intelectuală ale unui grup într-o societate holding elvețiană, acțiunile companiei respective sunt gajate în beneficiul investitorilor și băncilor. Fără a avea acest mecanism, fiecare companie ar trebui să își gestioneze propriile sale drepturi de proprietate intelectuală în mod individual, ceea ce necesită timp și resurse. Mai ales atunci când este vorba despre un portofoliu mare, acest proces nu este doar consummator de timp, dar este, de asemenea, costisitor. Structura de susținere permite companiei-mamă să își concentreze eforturile asupra creșterii de capital pentru achiziții sau extinderi.

Legislație favorabilă afacerilor

Unele dintre cele mai bune legi arbitrare ale lumii prorvin din Elveția. Această situație oferă un sistem juridic solid, conceput pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuală. În plus, codul civil elvețian plasează dreptul asupra articolelor create sau dezvoltate de către angajați în mâinile angajatorului, chiar și fără un document semnat ce prevede drepturile de proprietate intelectuală. Această dispoziție reduce disputele asupra dreptului de proprietate care ar putea interveni în caz contrar, mai ales atunci când angajații decid să părăsească o companie pentru a lucra pentru concurență.

Securitatea informațiilor confidențiale

Colectarea probelor în Elveția, fără participarea și acordul oficialilor elvețieni, este considerată o încălcare și poate duce chiar la sancțiuni penale impuse părții sau părților care doresc să facă o anumită descoperire.

Cererile de dezvăluire făcute de autorități străine se acordă numai pentru un număr limitat de documente, în cazul în care documentele sunt traduse în oricare dintre limbile oficiale în Elveția și în cazul în care documentele respective sunt în legătură directă cu faptele care vizează procedura respectivă.

Dreptul elvețian de proprietate intelectuală

Elveția este un membru al majorității tratatelor de proprietate intelectuală, inclusiv Convenția de la Berna, Convenția de la Paris și Tratatul de cooperare în domeniul brevetelor. Prin faptul că au aderat la aceste tratate, persoane juridice elvețiene au dreptul de a înregistra drepturile de proprietate intelectuală în diverse jurisdicții, folosind un sistem de înregistrare centralizat.

Mai mult decât atât, Elveția nu are o dispoziție națională de securitate în dreptul său de proprietate intelectuală, ceea ce permite locuitorilor să decidă în cazul în care ei decid să depună cererile de brevet de invenție oriunde altundeva în lume, și nu neapărat în Elveția.

Alte avantaje ale gestionării drepturilor de proprietate intelectuală din Elveția includ faptul că Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale se află în această țară, sau proximitatea față de Oficiului European de Brevete.

Elveția oferă, de asemenea, stimulente fiscale importante pentru activitățile de cercetare și dezvoltare, precum și alte avantaje fiscale pentru antreprenorii străini și persoanele juridice care doresc să investească în această țară.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita