Deduceri fiscale în Elveția

Calculul ratelor de impozitare în Elveția se bazează pe venitul net al contribuabilului. La fel ca în majoritatea celorlalte țări europene, există o serie de deduceri fiscale care pot fi făcute atunci când se depune o declarație fiscală. Acestea vor reduce venitul impozabil și, în consecință, valoarea impozitului care trebuie plătit.

Deducerile pentru impozitul federal direct sunt aceleași în toată Elveția, indiferent de canton, cu toate acestea, deducerile cu privire la nivelurile cantonale și comunale sunt reglementate în mod diferit. În ceea ce privește ratele de impozitare locale, există diferențe semnificative între comune și acest lucru este ceva ce ar trebui să fie luat în considerare atunci când se ia în considerare deschiderea unei companii în Elveția. Fiecare canton furnizează toate informațiile privind ratele de impozitare locale și, în cele mai multe cazuri, aceste informații pot fi găsite online.

Pentru a putea solicita oricare dintre deducerile fiscale disponibile, documentele justificative necesare trebuie să fie depuse împreună cu declarația fiscală.

Iată care sunt unele dintre deducerile fiscale legale utilizate cel mai frecvent, în conformitate cu legislația în vigoare.

Cheltuielile legate de munca

Angajații au dreptul de a deduce cheltuielile de muncă, cum ar fi costurile pentru naveta la locul de muncă. Abonamentele pentru autobuz și tren, până la o anumită limită, sunt incluse în cheltuielile pentru navetă, precum și o sumă fixă ​​pentru biciclete, motorete și scutere. În anumite cazuri, numărul de kilometri parcurși la și de la locul de muncă poate fi inclus ca deducere de la impozit, atunci când se folosește un vehicul personal, dar, de obicei, există limite pentru distanțe minime și maxime.

Alte cheltuieli includ costurile pentru mese în timpul zilei de lucru. În cazul în care angajatul nu are posibilitatea să meargă acasă pentru masa de prânz, aceste cheltuieli pot fi deduse până la o anumită sumă, care diferă de la canton la canton. Deduceri suplimentare sunt posibile pentru schimburi de muncă de noapte.

Pentru cheltuieli suplimentare de lucru, cum ar fi costurile pentru îmbrăcăminte specifică, instrumente sau alte cerințe profesionale, există o deducere forfetară disponibilă. În cazul în care costurile sunt mai mari decât deducerea forfetară, iar aceste costuri pot fi dovedite, contribuabilul poate, de asemenea, să le deducă. În acest caz, se recomandă să se atașeze chitanțe la declarația fiscală.

Plăţile de dobânzi

Dobânzile, cum ar fi pentru ipoteci sau dobânzi la împrumuturi, pot fi deduse din venit. Această deducere se aplică numai dobânzii, și nu pentru rambursarea bunului utilizat pentru a reduce un împrumut (de exemplu, amortizarea unui credit ipotecar). Costurile de leasing pentru automobile pot fi deduse numai în cazul în care contribuabilul este clasificat ca fiind liber - profesionist.

Impozitele reținute la sursă

Atunci când sunt creditate dobânzi pentru conturi bancare sau conturi de economii, în anumite circumstanțe, doar 65%  din sumă este creditată. În acest caz, băncile transferă în mod automat 35% din dobândă autorităților fiscale. În cazul în care contribuabilul furnizează numerele de cont pe declarația fiscală, impozitul reținut la sursă se rambursează. Impozitul reținut la sursă se aplică numai conturilor pentru care valoarea dobânzii este mai mare de 200 CHF.

Pe lângă dobânda obținută în urma unor conturi bancare, dobânzi din alte surse, cum ar fi acțiuni, câștigurile la loterie începând de la 50 CHF și dividende sunt supuse impozitului cu reținere la sursă, dar ele pot fi de multe ori ajustate la rata de impozitare marginală a individului.

Alte deduceri fiscale

Donațiile către organizațiile non - profit pot fi de obicei deduse. De asemenea, donațiile de caritate pot fi deduse, în cazul în care instituția de caritate respectivă este înregistrată în Elveția, iar donația minimă este de 200 CHF. Donațiile către instituțiile de caritate nu pot depăși 20% din venituri.

Deduceri pentru impozite plătite în avans

Autoritățile fiscale pot plăti dobânzi pentru plățile de impozite efectuate în avans. Dobânda este în general mai mare ca ratele curente scăzute ale dobânzii practicate de bănci. Chiar dacă numai o sumă parțială se plătește din impozitul anual, este posibil să se beneficieze de deduceri fiscale semnificative.

Rețineți că aceste informații nu înlocuiesc o strategie solidă de planificare fiscală, care poate ajuta orice companie sau antreprenor care face afaceri în Elveția să beneficieze de deduceri fiscale.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita