Cum să îți deschizi o afacere în Elveția

Elveția este caracterizată printr-un mediu de afaceri foarte atractiv, chiar și pentru investitorii străini. Legislația elvețiană îi permite oricărei persoane, inclusiv străinilor, să își deschidă o afacere în Elveția, să înființeze o companie sau să investească într-o companie elvețiană.

Ce ar trebui să știi înainte să îți deschizi o afacere în Elveția

Există anumite cerințe care se impun dacă vrei să îți deschizi o afacere. Doar persoanele care posedă un permis C valid, sunt căsătorite cu o persoană care posedă un permis C sau sunt căsătorite cu un cetățean elvețian au dreptul de a deschide o afacere în Elveția.

Persoanele care nu au un permis C, trebuie să trimită o cerere către autoritățile cantonale unde vor să își deschidă afacerea respectivă. Pe lângă aceaste cerințe, companiile înființate de către cetățeni străini, trebuie să aibă un efect sau o influență pozitivă și îndelungată asupra pieței muncii din Elveția.

Noua companie sau persoană fizică autorizată trebuie să contribuie la diversificarea specifică industriei în regiunea respectivă, să creeze sau să păstreze locuri de muncă pentru localnici, să facă investiții considerabile sau să genereze venituri pentru economia elvețiană.

Luând în considerare toți acești factori, antreprenorii trebuie să aibă o idee de afaceri clară și fezabilă înainte să se gândească să investească în Elveția. Un plan de afaceri sigur reprezintă cheia unei evaluări încununate cu succes. Relațiile organizaționale existente cu alte companii reprezintă un alt avantaj pentru companiile nou - înființate. Cererea trebuie să conțină și documentele de înființare și/sau numărul de înregistrare în Registrul Comerțului.

Dacă cererea este acceptată de către autoritățile cantonale elvețiene, antreprenorului respectiv i se acordă un permis de ședere pe termen scurt pentru cetățeni din țări terțe (permis L) sau chiar un permis de ședere (permis B). Ambele permise se acordă în funcție de cotele anuale stabilite de Consiliul Federal.

Permisul de ședere B are o perioadă de valabilitate limitată la un an. Poate fi reînnoit, cu excepția cazului în care există motive împotriva reînnoirii acestuia. Permisul de ședere pe termen scurt este valabil până la un an. În cazuri excepționale, poate fi prelungit până la alte 12 luni.

Cum să înființezi o companie în Elveția

În Elveția, este posibilă înființarea următoarelor tipuri de companii:

  • Sucursale de companii;
  • Companii cu răspundere limitată (GmbH);
  • Corporații (AG);
  • Companii mixte;
  • Parteneriate de afaceri.

Procedura necesară înființării acestor tipuri de companii implică de obicei următorii pași:

  • Crearea documentelor de asociere autentificate de un notar elvețian;
  • Deschiderea unui cont bancar la o bancă elvețiană pentru depunerea capitalului social;
  • Trimiterea documentelor de asociere la registrul comerțului local, pentru ca respective companie să devină personalitate juridică;
  • Achitarea unei taxe de timbru de 1% din capitalul social – nu se aplică pentru sumele de până la 1 milion CHF;
  • Înregistrarea companiei pentru plata TVA-ului, dacă este necesar;
  • Introducerea angajaților într-o schemă de asigurare socială la nivel cantonal și federal.

În cazul persoanelor fizice autorizare, a parteneriatelor generale sau ale parteneriatelor limitate, procesul de înregistrare este simplificat, prin intermediul unui portal online.

Cele mai bune sectoare pentru investiții în Elveția

Sectorul financiar și cel bancar continuă să fie cele mai bine dezvoltate sectoare din elveția, dar turismul și călătoriile reprezintă, de asemenea, oportunități bune de afaceri. Elveția este renumită pentru destinațiile de călătorie foarte căutate, așa că se înțelege de ce este profitabil să investești în hoteluri, stațiuni sau agenții de călătorie.

Elveția este recunoscută și pentru echipamentul medical și cel pentru securitate, produse farmaceutice, cât și pentru industria telecomunicațiilor. Noii investitori ar trebui să ia în considerare și alte industrii care au un potențial mare, cum ar fi nano – tehnologia, echipamentele de ultimă generație și dezvoltarea de softuri.

În ciuda prejudecăților care încă mai există legate de această țară, Elveția oferă multe oportunități de afaceri, iar guvernul elvețian sprijină investitorii străini, oferind numeroase stimulente sub forma reducerilor de taxe sau alte stimulente financiare.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita