Cotă majorată pentru permisele de muncă în Elveția

Guvernul elvețian a decis să crească cota de vize eliberate lucrătorilor calificați care sunt cetățeni ai țărilor ce nu fac parte din UE. Noua cotă este programată să fie aplicată începând cu 2017, prin creșterea numărului de vize de la 6.500 la 7.500. Această decizie a fost luată după ce mai multe companii care operează în cantoanele elvețiene s-au plâns de faptul că și-au utilizat rapid cotele pentru anul 2016.

Mai multe permise de muncă în 2017

Aceasta decizie reprezinta doar un compromis făcut de către autoritățile elvețiene, deoarece numărul de permise L și permisele B emise în 2017 vor fi în continuare cu 1.000 de permise de muncă mai puține, spre deosebire de anul 2014, când s-a impus o limitare privind imigrația străinilor în Elveția.

Miniștrii economici din trei dintre cantoanele elvețiene cele mai prospere (Geneva, Basel și Zurich) au declarat deja în iulie 2016 că aceasta este o necesitate reală, aceea de a permite accesul lucrătorilor calificați din țările non - UE pe piața elvețiană a muncii. Unele companii elvețiene au declarat, de asemenea, că vor fi nevoite să își mute activitățile și proiectele în alte țări, în cazul în care nu sunt în măsură să recruteze suficienți lucrători calificați și specialiști din afara UE.

Principala preocupare a autorităților elvețiene este de a pune în aplicare această inițiativă aleasă prin vot într-un mod care nu încalcă în mod direct acordul bilateral cu Uniunea Europeană privind libera circulație a persoanelor. Decizia a din 2014 a fost menită să reducă numărul de vize de muncă ce nu provin din UE de la 8.500 anual, până la 6.500 anual, pentru a respecta voința alegătorilor elvețieni.

Reducerea vizelor de muncă a fost, de asemenea, pusă în aplicare pentru a crea un stimulent pentru companiile elvețiene, pentru ca acestea să utilizeze în mod mai eficient forța de muncă elvețiană disponibilă, în locul să ”importeze” muncitori străini.

Cu toate acestea, această decizie a fost întâmpinată cu proteste din partea companiilor elvețiene mai mari, deoarece motivația lor a fost că există o lipsă de muncitori calificați pe piața elvețiană.

Cotele cantonale

În mai multe cantoane elvețiene, inclusiv la Geneva, Zurich sau Vaud s-a folosit deja cota anuală de vize de muncă încă de la începutul trimestrului trei. În luna septembrie 2016, ministrul elvețian al Economiei, Johann Schneider - Ammann a declarat că va încerca să-și convingă colegii să se întoarcă la 8.500 de permise emise în fiecare an.

Pentru anul 2016, companiile elvețiene au fost lăsate să recruteze un număr maxim de 6.500 de lucrători din afara statele membre ale Uniunii Europene. Dintre acestea, doar 2.500 sunt permise de B (permise de ședere temporară) și 4.000 sunt permise L (permise de ședere temporară pentru până la 1 an).

Pentru anul 2017, 4.500 permise L și 3.000 de permise B vor fi distribuite între cantoanele elvețiene. În comparație, în 2014, 3.500 de permise B și 5.000 de permise L au fost emise și distribuite între cantoanele elvețiene.

Cum se obține un permis de muncă ca cetățean din afara UE

Cetățenii care nu fac parte din UE pot obține un permis de muncă în Elveția numai în cazul în care au un contract de muncă cu o companie elvețiană.

Societatea respectivă trebuie să depună un formular de cerere pentru a angaja un specialist din statele non-UE, în scopul de a obține un permis pentru ședere de scurtă durată, de până la 120 de zile lucrătoare pe an.

Cetățenii care nu fac parte din UE pot obține un permis B, în cazul în care au un contract de muncă pentru o perioadă limitată de timp. Permisul este valabil timp de un an, cu posibilitatea de reînnoire pentru încă 364 de zile. Cetățenii non – UE, angajați în baza unui contract de muncă pe o perioadă nedeterminată de timp, pot aplica pentru un permis de ședere de lungă durată, valabil o perioadă de până la 5 ani.

Pentru mai multe informații cu privire la modul de a obține un permis de muncă elvețian, este recomandat să contactați autoritățile locale din cantonul elvețian în care intenționați să munciți și să locuiți. Cu toate acestea, țineți cont de faptul că o firmă specializată este cea mai bună opțiune pentru a obține un permis de muncă în Elveția, deoarece aceasta sunt în măsură să vă furnizeze toate informațiile necesare și să se ocupe de toate ”hățișurile”  birocratice necesare.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita