Companii multinaționale elvețiene

Elveția este o destinație ideală de afaceri pentru companiile multinaționale (CMN). Principalele avantaje includ o locație centrală în Europa pentru activități de logistică și distribuție, un mediu fiscal și politic stabil, o infrastructură foarte dezvoltată, o bună calitate a vieții, forță de muncă extrem de calificată, un sistem atractiv de impozitare corporativă, politicile guvernamentale favorabile companiilor și accentul asupra inovării și al investițiilor în domeniul cercetării și dezvoltării.

Motivul pentru care Elveția oferă un mediu de afaceri favorabil pentru corporații este faptul că acesta, în schimb, aduc contribuții majore la economia elvețiană. Mai mult de 30% din PIB-ul creat în Elveția, între 2000 și 2010, a venit de la corporații noi sau aflate în expansiune. Aceste tipuri de companii creează fiecare al doilea loc de muncă în Elveția, acesta fiind motivul pentru care joacă un rol important pe piața locală a muncii. De asemenea, mai mult de jumătate din investițiile realizate în sectorul de cercetare și dezvoltare în Elveția provin de la corporațiile multinaționale.

Impozitul pe profit în Elveția

Pe plan internațional, Elveția se luptă pentru a atrage companiile multinaționale cu țări precum Irlanda, Olanda, Marea Britanie si Germania. Politica fiscală relaxată este cel mai important avantaj al Elveției, dar sectorul academic foarte dezvoltat, eficiența sectorului public și legislația foarte apreciată în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală sunt, de asemenea, demne de luat în considerare ca stimulente.

Rata impozitului federal pe profit în Elveția este de doar 8,5%, iar impozitul mediu la nivel național, după adăugarea impozitelor percepute de administrațiile locale și municipale, este de 21,2%, comparativ cu 30% în Germania și 25,5% în Olanda.

Rata efectiva a impozitului pe profit în cantoanele elvețiene variază de la 24,2% în Geneva, până la 16,3% în Zug, 16% în Schaffhausen și 12,7% în Obwalden.

Holdingurile elvețiene

Cele mai multe companii multinaționale aleg să își desfășoare activitățile de afaceri în Elveția prin intermediul holdingurilor. Multe dintre cantoanele elvețiene oferă avantaje fiscale permanente pentru companiile de tip holding elvețiene, în special în Zug, Glarus sau Fribourg. Pentru ca o companie să se califice ca holding, este necesar ca investițiile realizate în companii străine să reprezinte cel puțin 2/3 din totalul activelor sau a veniturilor.

Printre cele mai importante beneficii ale înființării unui holding în Elveția, se numără următoarele:

  • Rată de impozitare de 7,8% pentru impozitul pe profit pentru capital.
  • Rata de impozitare standard pentru sursa din Elveția este în prezent de 35%, cu toate acestea, este posibil să fie redusă la mai puțin de 15% sau 5%, în funcție de reglementările mai multor tratate de dubla impozitare, care sunt în vigoare.
  • Dividendele primite de către filialele unui holding elvețian sunt impozitate la o rată de impozitare standard, de 15%. Elveția a semnat un acord cu UE, astfel încât dividendele plătite de o filială a unei companii holding elvețiene nu sunt impozitate, în anumite condiții. Acest lucru înseamnă că Elveția ar putea fi în măsură să primească dividende din țările UE, fără a fi nevoie să se plătească un impozit cu reținere la sursă.

Un holding elvețian trebuie să dețină cel puțin 20% sau 2 milioane de franci elvețieni din capitalul social al altor societăți străine, ceea ce îi permite să plătească un impozit redus pentru dividendele primite. Reducerea fiscală se bazează pe relația dintre veniturile din dividende și profitul brut. Deducerea capitalului propriu este garantată la nivel federal și cantonal. Astfel, există doar câteva taxe federale percepute holdingurilor elvețiene.

Cantoanele elvețiene, de asemenea suctesc holdingurile elvețiene de la toate impozitele pe venit, creând un sistem de impozitare privilegiat. Prin urmare, holdingul nu depinde de deduceri pentru investiții de capital. Toate dividendele și profiturile din vânzări, dobânzile și veniturile sunt scutite de impozit.

Având in vedere toate aceste avantaje, Elveția este una dintre locațiile la nivel mondial de top pentru corporații, indiferent dacă acestea aleg să înființeze holdinguri în Elveția sau să își stabilească sediile sociale în țară. Chiar dacă Elveția se conformează reglementărilor UE privind impozitarea companiilor, țara oferă încă un mediu foarte prietenos de afaceri pentru investitorii străini, antreprenori, corporații și companii mici și mijlocii.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita