Ce trebuie să știi despre directorii companiilor elvețiene?

Managementul unei companii elvețiene presupune automat existența unui consiliu director, aceasta fiind una din cerințele juridice pentru a înființa o companie în Elveția. Acționarii unei companii sunt cei care desemnează directorii din cadrul companiei. Totuși, directorii de companie trebuie să îndeplinească anmite cerințe, în funcție de specificul companiei respective. Principalul set de reguli care se aplică pentru desemnarea directorilor de companie este Codul de Obligații elvețian.

Cerințe pe care trebuie să le îndeplinească directorii companiilor elvețiene

În cazul corporațiilor (AG), majoritatea directorilor trebuie sa fie rezidenți elvețieni. În cazul societăților cu răspundere limitată (GmbH), cel puțin unul dintre directori trebuie să fie reident elvețian.

Directorii de companie sunt desemnați prin intermediul unor rezoluții în cadrul întâlnirii acționarilor. Cu toate acestea, documentele companiei pot conține anumite prevederi speciale care se aplică în cazul desemnării directorilor.

Consiliul de administrație trebuie să aibă un președinte, o persoană nominalizată de consiliul acționarilor. Consiliul director poate stabili un comitet de numire, dar nu este o practică obișnuită în cazul companiilor elvețiene.

Directorul companiei trebuie să aibă vârsta de peste 18 ani. Nu există restricții privind sexul sau naționalitatea, dar este recomandat ca în consiliul director să existe atât bărbați, cât și femei.

Companiile mici, care au maxim 50 de angajați, au de obicei 3 directori, pe când companiile mijlocii și cele mai mari au de obicei 5 directori.

După ce este desemnat directorul companiei, trebuie notificat Registrul Comercial elvețian în legătură cu această procedură. Directorii companiilor elvețiene sunt de obicei aleși pentru o perioadă de 3 ani, dacă documentele companiei nu includ alte prevederi speciale în această privință.

Obligații și responsabilități ale directorilor elvețieni

În majoritatea cazurilor, documentele companiei conțin informații în privința obligațiilor și responsabilităților directorului companiei. Este important de știut că, în Elveția, principala obligație a directorului de companie este să fie loial companiei respective. Aceeași obligație de a-și demonstra loialitatea se aplică și acționarilor companiei, deoarece directorii de companii trebuie să acționeze pentru a proteja interesele acționarilor.

Legea Comercială elvețiană stabilește anumite obligații specifice directorilor, care nu pot fi îndeplinite de alte persoane:

  • Managementul companiei;
  • Planificarea fiscală și supravegherea contabilității;
  • Desemnarea altor manageri din cadrul companiei;
  • Pregătirea rapoartelor anuale și a declarațiilor financiare.

Pe lângă Legea Comercială elvețiană, Codul de Obligații și Legea Federală privind fuziunile, deconcentrările, transformările și transferurile de active determină responsabilitățile directorilor de companii.

În ce situații sunt răspunzători directorii elvețieni?

Pe lângă responsabilități, directorii companiilor elvețiene sunt răspunzători și în fața companiilor respective. Codul penal elvețian stabilește anumite situații în care directorii de companii sunt considerați răspunzători. Aceste situații includ următoarele:

  • Trimiterea declarațiilor false spre Registrul Comerțului din Elveția sau spre alte autorități fiscale;
  • Dezvăluirea secretelor comerciale sau a altor date confidențiale;
  • Spionaj corporativ;
  • Falsificare documentelor;
  • Spălarea de bani;
  • Încălcarea anumitor regulamente.

Având în vedere toate aceste aspecte, este important ca investitorii străini interesați să înființeze o companie elvețiană să numească directori de companii care îndeplinesc cerințele legale. Bineînțeles, este posibil și să apeleze la serviciile unei firme specializate în înființarea de companii în Elveția, deoarece vor putea găsi astfel și directori de companii, în cazul în care au nevoie de acest serviciu.

Add new comment

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Beneficiază de excelență acum! Ia legătura cu experții noștri și bucură-te de servicii corporate de top, de la înființarea de companii, până la audit, contabilitate și optimizare fiscală.

Solicitați un prețReapelare gratuitaEvaluare gratuita